Als je inktvis direct grillt op de Bastard, wil hij nog wel eens te taai zijn. Echter, wanneer je inktvis stooft in je Dutch Oven, dan wordt hij heerlijk mals en trek je hem zo uit elkaar.
Bereidingstijd: 2 uur (waarvan de Dutch Oven 1,5 uur op de Bastard staat te pruttelen)
Ingrediënten (voor vier personen):
- 100 gram chorizo in kleine stukjes gesneden
- 1 kilo inktvisringen en -tentakels (de visboer kan het voor je schoonmaken. Na het schoonmaken moet je een kilo overhouden)
- 750 gram uien in ringen
- 3 teentjes knoflook, gehakt
- 3 tomaten in stukjes (niet meer, anders wordt hij te vochtig)
- 200 ml witte wijn
- 600 gram gekookte aardappelen
- 2 laurierblaadjes, een halve eetlepel tijm, 2 kruidnagels, een beetje venkelzaad, een beetje suiker en wat chilivlokken
- 600 gram gekookte aardappelen (of iets meer)
Kookgerei:
- Een Bastard, Green Egg of andere kamado
- Plate setter
- Dutch oven
Ik heb het eerste gedeelte gewoon op het fornuis gedaan dus ik heb een beetje vals gespeeld.
1. Verwarm je Bastard, Egg of andersoortige kamado alvast tot 120 graden op indirecte wijze
2. Verhit wat olie in de Dutch Oven en bak de chorizo op het fornuis (of barbecue)
3. Voeg de uienringen en knoflook toe en wat zout
4. Voeg nu de drooggedepte inktvis, tomatenblokjes, wijn en kruiden toe en breng het rustagh aan de kook.
5. Nu kan je de Dutch Oven, met deksel erop, op het rooster van de Bastard zetten (die, zoals gezegd, indirect op 120 graden staat)
6. Af en toe even roeren en na anderhalf uur is hij goed. Mocht je na een uur merken dat er teveel vocht inzit, dan kan je het deksel van de pan halen.
7 Kook in de tussentijd de aardappelen, snij ze in kwarten en doe ze Dutch Oven bij de inktvisstoofpot