Bastard houtskool recensie

Bastard houtskool Dammers kolen
Links is Bastard houtskool. Rechts is Dammers.

De kolen voor m’n Bastard barbecue waren op. Nu was ik toevallig in het tuincentrum en daar stonden dozen Bastard houtskool. Om een ritje naar de Sligro uit te sparen om mijn gebruikelijke Dammers houtskool te halen, mikte ik 2 x 5 kilo Bastard houtskool tussen de viooltjes in mijn boodschappenkar. Gemak dient de mens immers, maar mijn gemakzucht werd helaas afgestraft.
De houtskool van Bastard heeft me zwaar teleurgesteld.

    • Gruis. Beide zakken bestonden voornamelijk uit hele kleine stukken en veel gruis. Doordat er zoveel gruis inzit, komt er nauwelijk zuurstof bij en duurt het erg lang voordat de Bastard warm is. Het kan natuurlijk voorkomen dat er veel gruis in een zak zit, maar in beide zakken zaten nauwelijks tot geen grote brokken.
    • Brandduur. Op de doos staat dat ze 50% langer branden dan gewone houtskool. Dan ben ik benieuwd met welke “gewone” houtskool dit vergeleken is, maar die gewone houtskool moet dan de brandduur van een oude krant gehad hebben dan. De Bastard houtskool brandt no way langer dan de houtskool die ik eerder al gebruikt heb.
    • Prijs.Voor 10 kilo Dammers Houtskool betaal ik 20 euro bij de Sligro en voor 2 keer 5 kilo was ik 24 euro kwijt in het tuincentrum.

    Ik ben heel blij met m’n Bastard en de bijbehorende accessoires maar deze kolen waren echt teleurstellend slecht. Ik heb het laatste deel van de tweede zak zelfs weggegooid (uiteraard pas nadat ik van nieuw houtskool was voorzien).