Fariña


Net heb ik op Netflix de serie Fariña afgekeken. Een Spaanse serie die gaat over drugssmokkel in Galicië in de jaren ’80. De hoofdpersonen zijn inspecteur Dario Castro en drugshandelaar Sito Miñanco. De smokkel in het stadje Cambados richtte zich vroeger voornamelijk op tabak. Door de opkomst van Escobar en de Colombiaanse kartels konden de handelaren in Spanje niet achterblijven en gingen zij zich ook met het zwaardere geschut bezighouden. Omdat de Colombianen zich van heel andere (lees: grovere) praktijken bedienden dan hun veel softere Spaanse collega’s was niet iedereen het eens met deze koerswijziging. Dit leidde tot conflicten: het ene deel wilde in de marge blijven aanrommelen, het andere deel wilde met de grote jongens meespelen. Toen uiteindelijk alle Spaanse bazen het eens waren en besloten om in de harddrugssmokkel te gaan, bleken de Colombianen geen lieverdjes te zijn en ontstond er tweespalt in het Galicische kamp. Inspecteur Dario Castro maakte hier handig gebruik van en kon na jaren hard werken alle bazen eindelijk aanpakken.
Op Vice kan je een leuk stuk lezen over Cambados, Sito Miñanco en zijn voetbalclub.

Fariña kan niet tippen aan maffia-series als Gomorra, Un Romanzo Criminale, Top Boy en The Wire maar kan zich met gemak meten met bijvoorbeeld Marseille, Cannabis en Suburra.

Het voordeel van een niet-Engelstalige serie (Spaans in dit geval) is dat je gedwongen wordt op te letten. Je kan niet tijdens het kijken ff op je laptop tegelijkertijd wat anders doen want dan ben je direct de draad kwijt.

Voor echt goede serie reviews kan je bij Gumstarr terecht trouwens.