Het boek Ont-Anton Valens

Het boek ontTijdens mijn vakantie heb ik “Het boek ont” gelezen, van Anton Valens. Dit was nou echt een goed boek dat me vaak aan het lachen maakte.
In het kort: een vriendschap ontstaat doordat een aantal Groningse kerels elkaar steunt bij het openen van de post.

Iets langer: Isebrand heeft een niet al te spannend leven. Sinds hij ontslagen is bij een callcenter
brengt hij zijn dagen door met een baantje bij een ondergronds toilet, ondersteuning bieden bij het schrijven van een boek en het schoonmaken van het balkon van zijn moeder. Hoogtepunten uit zijn leven zijn de avonden met Man&Post, waar Isebrand voorzitter van is. Man&Post is een groep mannen die elkaar helpt met het openmaken van de post. Iedere deelnemer heeft zo zijn redenen om de post links te laten liggen.
Het groepje bestaat uit Jean-Luc, Boudewijn, Sylvio en Meckering. Stuk voor stuk zijn het niet de meest sprankelende persoonlijkheden, behalve Meckering. Dat is een dominante, energieke, succesvolle optiehandelaar die toevallig bij Man&Post is komen aanwaaien. Isebrand helpt hem met het schrijven van een boek over de betekenis van het voorvoegsel ont- in woorden als ontwaken, ontslaan etc.

Deze ingrediƫnten zullen niemand overhalen om Het boek ont te gaan lezen, maar juist het kneuterige maakt het een waanzinnig leuk boek. Ik vond vooral de vergaderingen van Man&Post en de monologen van Isebrands voorman van het ondergrondse toilet erg grappig om te lezen. Gedurende het hele verhaal komt zijn haat jegens de vrouwelijke manager die hem ontsloeg terug. Het einde van het boek staat naar mijn idee een beetje los van het verhaal. Zonder al te diepzinnig te worden, is de essentie misschien wel de leegte van het bestaan van een semi-werkloze, licht depressieve Groninger.
Anyways, als wij van de redactie een sterrensysteem zouden hanteren waarbij vijf het maximaal aantal haalbare sterren is, geef ik er 4.
4/5

Deze week las ik trouwens een interview met Anton Valens waarin hij vertelde net postbezorger was geworden in Amsterdam nadat hij een aantal jaar in de thuiszorg had gewerkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *